28.9.2012

Vaske-hankkeen aikana on suunnistettu logistisen optimoinnin ja kotihoidon arjen välisessä maastossa. Projektin toimijoilla on saattanut välillä käydä mielessä:  Ovatko nämä kaksi asiaa täysin eri planeetoilta vai tuovatko erilaiset näkökulmat kotihoidon kehittämiseen uusia oivalluksia ja mahdollisuuksia?  

Hankkeen lähestyessä loppuaan voidaan tiivistäen todeta, että Lieksan kotihoito on toivonut optimoinnilta pääasiassa kolmea asiaa hankkeen aikana: keinoja saada enemmän aikaa asiakkaille ja kiireen tunteen vähenemistä, ratkaisuja syrjäkylien kotihoidon ilta- ja viikonloppujen palvelujen järjestämiseen - nyt niitä ei juurikaan ole saatavilla sekä kotihoidon näkyväksi tekemistä päättäjille ja muillekin Lieksan asukkaille.

Enemmän aikaa asiakkaille?

Hankkeen aikana Lieksan kotihoidossa on haluttu tasata aamun ruuhkahuippuja. Lieksan kotihoidossa tarkistettiin aamupäivän asiakaskäyntien aikakriittisyys ja aikaikkunat ennen toista optimointia. Tämä tarkoitti aamupäivän asiakaskäyntien kriittistä tarkistamista ja siirtämistä muuhun aikaan; vain välttämättömimpien töiden tekemistä aamupäivän aikana.

Toisen optimoinnin aikaikkunoiden koko viittasi siihen, että aikaikkunat ovat väljentyneet. Alla olevassa taulukossa on nähtävissä, että asiakaskäyntien aikaikkunat ovat jonkin verran väljentyneet vuodesta 2011 vuoteen 2012.  Esim. 0,5-3h aikaikkunoissa oli vuonna 2011 83 % tilauksista, kun taas vuonna 2012 vastaava luku on 61 %. 3-8h aikaikkunoissa oli vuonna 2011 36 % tilauksista, kun taas vuonna 2012 vastaava luku on 63 %.


Työpajassa 12.6.2012 mainittiin, että kiireen tunne on vähentynyt.  Aamulla ei urakoida kaikkea, mitä ennen, vaan tehdään myös iltapäivällä. Asenne on muuttunut puolessa vuodessa. Nyt ollaan sitä mieltä, että ei ole tehokkain tapa tehdä käymällä peräkkäin.  

Minkälaisia ratkaisuja syrjäkylien kotihoidon ilta- ja viikonloppujen palvelujen järjestämiseen on saatu?
Miten kotihoitoa on tehty näkyväksi päättäjille ja muillekin Lieksan asukkaille?
Näistä kysymyksistä jatkamme seuraavassa blogissa mm. kertomalla viimeisestä työpajasta ja PKAMK:n ja Savonian opiskelijayhteistyönä tekemistä haastatteluista Lieksan kotihoidossa syyskuussa 2012.

Hankkeen loppujulkaisu julkaistaan 30.11.2012 painettuna ja verkkojulkaisuna. 
Julkaisun artikkeleissa kuvataan eri näkökulmista hankkeen aikana tehtyä kehittämistyötä Lieksan ja Ylä-Savon kotihoidoissa sekä Ylä-Savon kotisairaalatoiminnan käyttöönottoa. Ari Tarkiainen tarkastelee artikkelissaan Ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja kehittämistoiminta - mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja Vaske- hankkeen työtä laajemmassa TKI- toiminnan kehyksessä. Katja Isoaho ja Markku Viita kirjoittavat pilottikuntien kehittämis- ja oppimisprosessista optimointiprosessin aikana.  Merja Jokelainen ja Miia Pasanen kuvaavat opiskelijoiden ja opettajien kokemuksia hanketyössä mukanaolosta. Lilli Aini Rokkonen pohtii kotihoidon palvelujen järjestämistä syrjäseuduille virka-ajan ulkopuolella.  Olli Bräysy, Juha Arola ja Jarno Väisäsen artikkeli esittelee pilottialueiden optimointituloksia. Jarno Väisänen kuvailee optimoinnin ja kotihoidon paikkoja palvelujärjestelmän kokonaisuudessa. Lopuksi Miia Pasanen rakentelee aikakriittisen arjen ja kehittämistyön verkostojen tarinoilla arviointisiltoja kotihoitoon.

Loppuseminaari pidetään 4.12.2012 klo 12-15.30 Iisalmessa ja Lieksassa videoyhteydellä.