Hankkeessa tapahtunut

Opiskelijat hankkeessa:

Hoitotyön opiskelijat Olli Muttonen ja Paula Silvennoinen suorittivat huhtikuussa 2012 pitkäaikaissairaanhoitotyön harjoittelun hankkeessa. Työpajoihin ja projektiryhmiin osallistumisen lisäksi opiskelijoiden päätehtävänä oli kotihoidon asiakasnäkökulman esille tuominen syrjäkyliltä ja taajamasta. Opiskelijat olivat 2.-3.4. Lieksan kotihoidon työntekijöiden mukana yhteensä 20 asiakkaan kotona. Opiskelijat haastattelivat kahdeksaa asiakasta, joista viisi asui syrjäkylillä. Tavoitteena oli myös välittää päättäjille tietoa kotihoidon työstä ja asiakkaiden mielipiteistä.

Sosiologian opiskelija Lilli Aini Rokkonen työskenteli harjoittelijana hankkeessa 1.3.-31.5.1212. Hän keräsi Mediatrista asiakaskäynti- ja  työntekijätietoja optimoinnin tiedonkeruuseen. Asiakastiedot koottiin excel-taulukkoon ns. perioidisiksi tiedoiksi. Harjoittelija teki myös selvityksen , jossa pohditaan kotihoidon palvelujen järjestämistä syrjäseuduille virka-ajan ulkopuolella. Ks. kohdasta Linkkejä ja materiaaleja Kotihoitoa syrjäkyliin virka-ajan ulkopuolella.

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun sosionomi-opiskelijoiden ja Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen yksikön hoitotyön opiskelijoiden opiskelijayhteistyönä järjestettiin 17.-18.9.2012 yhteiset oppimisen päivät Lieksassa. Opiskelijoiden työskentely oli osa VASKE-hanketta ja hankkeen loppuarviointia, ja sen tarkoituksena oli kerätä tietoa Lieksan kotihoidon työntekijöiden työnkuvasta ja kehittämistyön kokemuksista hankkeessa. Yhteisen työskentelyn lähtökohtana oli myös havainnoida kotihoitotyön arkea ja sen kehittämisen kohteita.

VAIHE 1 Hankkeen käynnistäminen
Hankkeen ohjausryhmä nimettiin.
Logistisen optimoinnin asiantuntijapalvelut ja skenaariotyöskentelyn konsulttipalvelut kilpailutettiin. Logistisen optimoinnin tuottaa Procomp Solutions Oy. Skenaariotyöskentelyn konsulttipalvelut tuottaa Clients’ Finland Oy.
Hankkeelle perustettiin blogi ja hankittiin esite Fabrikilta.

VAIHE 2 Nyky- ja tavoitetila-analyysin laatiminen
2.1 Toimintadatan kerääminen taustajärjestelmästä
Tiedonkeruun ohjeistus ja taulukot lähetettiin sähköpostitse piloteille 13.5.11.


Lieksan kotihoito:
Lieksan projektiryhmälle järjestettiin perehdytystä tiedonkeruuseen 25.5.11.
PKAMK palkkasi työntekijän Lieksan kotihoidon pilotin tiedonkeruseen ajalle 25.7-19.8.2011 siirtämään toteumatietoa mediatrista excel-taulukoihin. Tiedonsiirto aloitettiin Lieksassa elokuussa. Tiedot toimitettiin Procompille syyskuussa.


Syksyn 2011 projektiryhmätyöskentelyssä ja ensimmäisessä työpajassa 1.11.2011 suunniteltiin, miten kotihoitoa halutaan kehittää ja minkälaisia skenaarioita optimoinnilta toivotaan. Tarkastelukohteena oli mm. Jyväskylässä tehty optimointi. Työskentelyn aikana kehittämisteemoiksi nousi:
Syrjäkylien palvelut iltaisin ja viikonloppuisin
Asiakasnäkökulman huomioiminen
Palvelusuunnitelmien avaaminen, aikakriittiset ja ei-aikakriittiset asiakkaat
Kotihoito näkyväksi päättäjille
Miten mahdolliset vapautuvat resurssit kohdennetaan
Teknologian mahdollisuudet: sähkölukot, mobiililaitteet, toiminnanohjausjärjestelmät


Ylä-Savo:
Toimintadatan keräämisen valmistelu aloitettiin jo keväällä. Kotihoidon henkilökunnan perehdyttäminen ja keräämisen suunnittelu tietohallinnon kanssa aloitettiin kunnittain elokuusssa. Tarkastelujakso oli 12.9. - 25.9.2011. Savonia palkkasi työntekijän tekemään mekaanista kirjaamista kahdeksi viikoksi 19.9. - 7.10.2011.
Toteumatieto kerättiin Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän kuntien kotihoidossa syyskuussa.
Tiedot toimitettiin Procompille marraskuussa. 


Hanke oli mukana järjestämässä Kotihoidon teknologiset ratkaisut seminaaria 29.11.2011. Ks. nauhoitus ja diat kohdassa Linkkejä ja materiaaleja.


VAIHE 3 Vaihtoehtosuunnitelmat
Lieksan kotihoito:
Kehittämisen painopisteenä on:
1. Enemmän aikaa asiakkaan luona, ruuhkahuippujen vähentäminen aamupäivältä
Kirjaamistyöryhmä (jokaisesta tiimistä sairaanhoidon ja hoivapuolen edustus) määrittelee, mitkä ovat aikakriittiset tehtävät, ja mitkä voi tehdä muulloin päivän aikana. 
2.  Hoito- ja palvelusuunnitelmien päivittäminen
Aikakriittisyyden kirjaaminen kotihoitotapahtumiin -> määritellään asiakkaan kanssa. 
3. Kirjaamisen kehittäminen


Lieksan kotihoidossa tarkistettiin kevään 2012 aikana tiimien 1 ja 4 asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmat aikakriittisyyden näkökulmasta.  Tämä tarkoittaa aamupäivän asiakaskäyntien tarkistamista ja siirtämistä muuhun aikaan; vain välttämättömimpien töiden tekemistä aamupäivän aikana. Uusi toimintatapa on jo aloitettu tiimeissä 1 ja 4, joista se levitetään tämän vuoden aikana myös muihin tiimeihin.  

Toinen optimointi tehtiin näiden tiimien päivitettyjen asiakaskäyntien suunnitelmatietojen pohjalta luoduista perioidisuustiedoista.  

Uusi tiedonkeruu suoritettiin huhtikuussa 2012 tarkistettujen hoito- ja palvelusuunnitelmien pohjalta. Toinen optimointi tehtiin toukokuussa ja tulokset esiteltiin 12.6. työpajassa.

Ylä-Savo:
Hankkeen kuluessa keskeiseksi kehittämiskohteeksi on valittu kotihoidon kehittäminen sekä kotisairaalamallin käyttöönotto kotihoidon, päivystyksen ja ensihoidon yhteistyönä.

VAIHE 4 Skenaariotyöskentely (työpajat)

Lieksan kotihoito:
Lieksan kotihoidon ensimmäinen työpaja pidettiin 1.11.2011. Työpajassa esiteltiin optimointia ja suunniteltiin, miten kotihoitoa halutaan kehittää. Optimontituloksia ei saatu ensimmäiseen työpajaan.
Toinen työpaja oli 17.1.2012 Lieksan kulttuurikeskuksessa. Procomp esitteli optimointitulokset ja jatkosuunnitelmansa. Tarkennettiin kehittämisteemoja ja sovittiin kevään toimenpiteet  kotihoidossa.
Kolmas työpaja oli 12.6.2012 Lieksan kulttuurikeskuksessa.Optimointitulokset toisesta tiedonkeruusta.
Neljäs työpaja oli 2.10.2012. Aiheena Optimoinnin kokonaisuus - Kotihoidon erilaiset vaihtoehdot.


Ylä-Savo: 
Ylä-Savon pilotin ensimmäinen työpaja pidettiin 7.12.2011 Iisalmessa Savonia ammattikorkeakoululla. 
Työpajaa ohjaava kysymyksenasettelu oli:
Mihin suuntaan toimintaa on kehitettävä, jotta kotisairaala toimii?
1. Kotihoidon kehittämisen näkökulmasta. 
2. Päivystyksen ja ensihoidon kehittämisen näkökulmasta. 
työskentelyssä sovelletaan Sinisen meren strategiaa (BOS).
Kotisairaalamallin kehittämiseksi järjestettiin kaksi työpajaa 17.1. ja 13.2.12. 
Kotihoidon työpaja teemalla Hoito- ja palvelusuunnitelmien kehittäminen oli 23.4.12.

VAIHE 5 Vaihtoehtoisten palveluntuotannon skenaarioiden käyttöönoton valmistelu
Lieksan kotihoito:
22.5. ja 20.9.2012 Lieksan ja Joensuun kotihoidon yhteistyö tapaamiset aiheena toimininnanohjausjärjestelmän hankkiminen, aikaperusteinen laskutus, kirjaaminen ja Vaske-hankkeen ajankohtaiset asiat
14.8.2012 Lieksan kotihoidon tutustuminen Kuopion toiminnnanohajusjärjestelmän hankintaan
2.10.2012 työpaja Aiheena Optimoinnin kokonaisuus - Kotihoidon erilaiset vaihtoehdot. 


VAIHE 6 Osaamistarpeiden muutoksen kuvaaminen ja koulutustarpeisiin vastaaminen
Loppuarvioinnissa kuvattu osaamistarpeita (arvioinnista julkaisussa VASKE - Väljästi asuttujen alueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen Pielisen Karjalassa ja Ylä-Savossa)

Pilottien kanssa jatkotoimenpiteistä sopiminen.


VAIHE 7 Hankkeen päättämnen
14.11.2012 PKAMK:n SOTE hankkeiden seminaarissa Vaske-hankkeen tuloksia  
Ks. nauhoitus kohdassa Linkkejä ja materiaaleja.

VASKE - Väljästi asuttujen alueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen Pielisen Karjalassa ja Ylä-Savossa -julkaisu (toim. Katja Isoaho ja Markku Viita) PKAMK:n julkaisuja C:66

4.12.2012 loppuseminaari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti