Linkkejä ja materiaalia

Vaske-hankkeen loppuseminaari 4.12.22012

Seminaarin nauhoitus tässä


Seminaarissa julkaistiin  julkaisu: VASKE - Väljästi asuttujen alueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen Pielisen Karjalassa ja Ylä-Savossa (toim. Katja Isoaho ja Markku Viita)  PKAMK:n julkaisuja C:66

 

Hyvinvointia vauvasta vaariin! PKAMK:n SOTE-keskuksen hankkeiden yhteisseminaari 14.11.2012


Vaske-hankkeen nauhoitukset tässä
Optimoinnin mahdollisuudet kotihoidossa, optimointiasiantuntija, Olli Bräysy, Procomp Solutions Oy
Lieksan kotihoidon kommenttipuheenvuoro, vastaava hoitaja Eila Kärkkäinen

 

Selvitys Kotihoitoa syrjäkyliin virka-ajan ulkopuolella 

Sosiologian opiskelija Lilli Aini Rokkonen teki hankkeelle selvityksen, jossa pohditaan kotihoidon palvelujen järjestämistä syrjäseuduille virka-ajan ulkopuolella.Selvityksessä tuodaan esiin niin syrjäseudun asiakkaiden kuin kotihoidon työntekijöidenkin kokemuksia, sekä neljän maantieteeltään ja väestörakenteeltaan samankaltaisen kunnan kokemuksia kotihoidon palvelujen järjestämisestä virka-ajan ulkopuolella.
 Lue selvitys tästä


Kotihoidon teknologiset ratkaisut seminaari 29.11.2011 Joensuussa:

Seminaarinauhoitus osa 1
Seminaarinauhoitus osa 2

Seminaarin esitysmateriaali on luettavissa täältä:
Hymy-projekti


Linkkejä 

TESSO Sosiaali- ja terveyspoliittinen verkkolehti 

Yhteiskuntapolitiikka (YP) on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisema hyvinvointitutkimuksen lehti.

Sosiaalitieto

Vanhustyö

Procompin optimointiblogi

MAASEUTUPOLITIIKKA.FI

Ajankohtainen kakkonen 25.9.2012: Mobiili Järvenpään vanhustenhoidossa
Kohdassa 22:36 - 30:45

Julkaisuja

Harriet Finne-Soveri, THL, 2012

Vanhenemiseen varautuva kaupunki 

Johan Groopin väitöskirja (2012)
Theory of Constraints in Field Service: Factors Limiting Productivity in Home Care Operations
Johan Groopin väitöskirja tarkastelee kotihoidon tuottavuutta. Kotihoidon palvelutuottajat joutuvat parantamaan tuottavuuttaan kasvavan kysynnän, rajallisten budjettien ja huonon henkilöstön saatavuuden takia. Kapasiteetti koetaan jo nykyisellään riittämättömäksi ja henkilökunta kokee itsensä kiireiseksi. Alhainen tuottavuus viittaa siihen ettei nykykapasiteettia kuitenkaan osata hyödyntää täysin.
Väitöskirja tarkastelee toiminnallisia tekijöitä, jotka rajoittavat kotihoitoa tehokkaammassa resurssien hyödyntämisessä, selittäen miten kiire ja alhainen tuottavuus voi esiintyä samanaikaisesti. Työssä väitetään, että suurin osa kotihoidon nykyhaasteista ja ongelmista johtuu muutamista taustalla piilevistä ydinongelmista. Ydinongelmille ehdotetaan työssä ratkaisuja. Väitöskirja soveltaa kapeikkoteoriaa (Theory of Constraint) kenttäpalveluiden erityisiin tarpeisiin. Groop esittää teorian soveltamista kotihoidon kehittämiseen laajemminkin.

Merja Tepposen väitöskirja (2009)
Kotihoidon integrointi ja laatu
Tutkimuksessa todetaan, että kotihoidon sisältö ja kotihoitoon pääsy vaihtelivat kunnittain. Suppeimmillaan kotihoito oli vain hoivaa ja hoitoa virka-aikana klo 8-16. Laajimmillaan se käsitti myös ennakoivaa ja sairauksia ehkäisevää toimintaa, kodinhoitoavun järjestämistä, kuntoutusta, päivätoimintaa, saattohoitoa ja tehostettua kotihoitoa sekä vanhusten sosiaalisten suhteiden ja verkostojen tukemista omaisten ja alueen muiden toimijoiden yhteistyönä.

Tepposen hyvän kotihoidon mallissa kotihoitoon tarvitaan uudenlainen toimintatapa, jossa ikäihmisiä tuetaan selviytymään kotona pitämällä yllä elämänlaatua ja vahvistamalla jäljellä olevia voimavaroja. Tavoitetta tukevat kotihoidon palvelujen koordinointi asiakaskohtaisiksi kokonaisuuksiksi. Keinoina ovat integroidut organisaatiot, verkostot, sopimuskäytännöt ja koordinoivat työntekijät sekä moniammatillinen kuntouttava ja ennakoiva työote. Myös hoito- ja palvelusuunnitelmilla ja teknologisilla sovelluksilla voidaan parantaa palvelujen integrointia. Kotihoidon johtamisessa tulee huolehtia valtakunnallisten vanhuspoliittisten tavoitteiden toteuttamisesta kuitenkin paikalliset olosuhteet ja kotihoidon erilaiset tuottajat huomioon ottaen. Kotihoidon sisällön tulee olla kattava ja monipuolinen sekä kunkin asiakkaan tarpeisiin räätälöity.

Ikäteknologian kokeilut Suomessa

Mäki, Outi. 2011. KÄKÄTE-raportteja 1/2011. KÄKÄTE-projekti. Selvityksessä tarkastellaan, millä tavoin teknologiaa on Suomessa kokeiltu ikäihmisten kanssa ja minkälaisia kehittämishankkeita on ollut. Erityisesti keskitytään sellaisiin hankkeisiin, joissa tekniikkaa ovat kokeilleet yli 75-vuotiaat kotona tai palvelutalossa asuvat ihmiset itse.

Teknologian hallittu käyttö vanhuspalveluissa - Opas teknologiapäätösten ja teknologian käytön tueksi
2009. Raappana, Anu ja Melkas, Helinä. Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lahti School of Innovation.

Maaseudun hyvinvointipalvelujen kehittäminen kansalaisosallistumisen ja yhteisöllisyyden pohjalta
2011. Aila-Leena Matthies, Mari Kattilakoski ja Niina Rantamäki. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän julkaisuja.

Yhteisöllisyydellä hyvinvointia ja palveluja maaseudulle
2012. Mari Kattilakoski, Arja Kilpeläinen ja Pirja Peltomäki (toim.) Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän julkaisuja.

Kotihoitoon liittyviä opinnäytetöitä:

Kotihoidon palvelutarpeen arvioinnin kehittäminen
Metropolia ammattikorkeakoulu, Eija Koskinen, Ylempi ammattikorkeakoulututkinto, 2012

Kohti uutta kotihoitoa - Kotihoidon toimintamallin muutos
Lahden ammattikorkeakoulu, Maria Borg, Ylempi ammattikorkeakoulututkinto,  2011

Toimintakykyä tukevaa kotihoitoa. Kehittämiskohteena hoito- ja palvelusuunnitelma sekä organisaatiorakenne.
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Pia Hietala, Ylempi ammattikorkeakoulututkinto, 2011

PARASTA PALVELUA Vanhusten kotihoidon yhtenäinen palvelumalli Kysteri-liikelaitoksen toiminta-alueelle
Savonia ammattikorkeakoulu, Maija-Leena Huuskonen, Ylempi ammattikorkeakoulututkinto, 2010

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetöitä ja julkaisuja verkossa:
Verkkokirjasto Theseus

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun julkaisuja

C:43 Kotihoito24h : osaamisen vahvistumista ja toimintamallien uudistumista. Henna Myller (toim.)

Ympärivuorokautisen kotihoidon kehittäminen seudullisena verkostoyhteistyönä -hanke toteutui vuosina 2008 - 2011. Hanke oli Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittamaa ja rahoitus tuli Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kautta. Hankkeeseen osallistuneet kunnat, kuntayhtymä, yritykset, järjestöt ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu rahoittivat hanketta omilla osarahoitusosuuksillaan. Hanketta hallinnoi ammattikorkeakoulu. Tämän julkaisun artikkeleissa kuvataan eri näkökulmista hankkeessa mukana olleiden kokemuksia ympärivuorokautisen kotihoidon kehittämisestä Pohjois-Karjalan maakunnan alueella. Sisältöinä ovat muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen muutos ja sen merkitys kehittämistyöhön, kotisairaalatasoinen hoito ja tehostetun kotihoidon käynnistäminen, kuntoutuksen asema nyt ja tulevaisuudessa, saattohoito kotona, teknologia kotihoidossa sekä yksityisyrityksen ja järjestöjen merkitys ympärivuorokautisessa kotihoidossa. Lisäksi kuvataan koulutus- ja tutkimusyhteistyötä, opiskelijan ja verkostokoordinaattorin kokemuksia kehittämistoiminnasta sekä kehittämistyön etenemistä ja sen tukiprosessia.

2011. 92 s. 978-951-604-119-6.
Saatavana ainoastaan verkkojulkaisuna:

Kotihoito24h 


Hankkeita 

Palvelujärjestelmän rakennemuutos ja uudet toimintatavat PARETO - kehittämishanke 2008-2012
Hankkeen loppuraportti

Kotihoidon mobiilihanke:
Hyvinvointiteknologiaohjaaja Mika Mitikka Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote) näyttää videolla Ovet auki älypuhelimella Etelä-Karjalassa  miten älypuhelimella saa oven auki. Kotihoidon mobiili--hankkeessa rakennetaan yhdellä ja samalla päätelaitteella toimiva järjestelmä, jolla voidaan avata kotihoidon asiakkaiden sähkölukot. Samalla automatisoidaan kotikäyntien tilastoiminen integroimalla sovellus potilastietojärjestelmään. Jatkossa voidaan siirtyä myös sähköisiin ajopäiväkirjoihin. Kotihoidon Mobiili-hanke kuuluu Kaakon SOTE-INTO -hankeeseen. Se on osa sosiaali- ja terveysministeriön kansallista sosiaali- ja terveydenhuollon KASTE-kehittämisohjelmaa. Lisätietoja: www.kouvola.fi/kaakonsote tai www.eksote.fi

KÄKÄTE Käyttäjälle kätevä teknologia
2010–2014
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ja Vanhustyön keskusliitto ovat yhteistyössä käynnistäneet viisivuotisen KÄKÄTE-projektin. Projektissa selvitetään, miten teknologia voisi nykyistä paremmin toimia ikäihmisten kotona asumisen, hyvän arjen ja vanhustyön tukena. Hanketta rahoittaa RAY.