6.11.2011

Optimointi ja kotihoito: metaforana kartta

Näinkin saattaisi päästä perille, mutta... (Kuva ja teksti: Jarno Väisänen)
Yrjölän kotiseututalolle kokoontui lähes 20 Lieksan kotihoidon kehittämisestä kiinnostunutta kotihoidon työntekijää, yrityksen edustajaa, sosiaalijohtaja sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja.

Optimointitulosten vielä puuttuessa Jarno Väisänen Clients' Finland Oy:stä havainnoillisti monin arkisin esimerkein, miten optimointi toimii. Karttaesimerkeistä ymmärsimme, että kartassa on vain se tieto, mikä sinne on välitetty. Navigaattorissakin voisi olla kaikki hyvät kahvilat ja bensan hinta, mutta karttaan on mahdollista merkitä vain tietyt raja-arvot. Se, mitä tapahtuu ja on raja-arvojen välissä, ei meille kartalta välity. Korkeuskäyrien välissä tai navigaattorissa olevien merkintöjen välissä on tyhjää eli siellä ei ole informaatiota. Kartta ei ole siis yhtä kuin maasto.  Optimointikin ehdottaa raja-arvoja, joiden väleihin toiminta olisi perusteltua jaotella.

Kartta näyttä erilaiselta eri kohdista, kuten seuraavat kuvat todistavat:

Mitä on korkeuskäyrien välissä? (Kuva ja teksti: Jarno Väisänen)
Mitä on korkeuskäyrien välillä? (Kuva ja teksti: Jarno Väisänen)
Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen totesi puheenvuorossaan, että Lieksan kaupunki lähti mukaan hankkeeseen pinta-alastaan johtuvien pitkien välimatkojen takia. Lisäksi kotihoidon monimuotoisuuden vuoksi on tärkeää tietää, mitä kentällä tapahtuu, minkätyyppisiä kotihoidon käynnit ovat, mitä osaamista on ja mitä tarvitaan lisää. "Jostakin on lähdettävä liikkeelle, optimointi auttaa yksinkertaistamaan".

Optimointitiedot voivat toimia keskustelun pohjana luottamushenkilöiden, johdon ja kenttätyöntekijöiden välillä - tällä hetkellä strategisen, ei operatiivisen päätöksenteon työkaluna. Päivittäisen päätöksenteon ohjaaminen tai edes neuvominen on toistaiseksi vielä tulevaisuutta.

Keskustelevan työpajan aikana mietittiin, mitä kotihoidossa on jo kehitetty ja mitä kehittämistarpeita on. Toimenkuvia on jo laajennettu eli on lisätty lähihoitajien sairaanhoidollisten töiden osaamista kuten näytteenottoa ja haavahoitoa. Tehtävänsiirtoihin on myös ollut halukkuutta. Lautakunnan puheenjohtaja Risto Jukola muistuttikin, että Lieksassa on aina jaettu osaamista pitkien välimatkojen takia. Mietintämyssyyn jätettiin tammikuulle, mitä muita koulutustarpeita on. Yhdeksi tärkeimmistä asioista nousi syrjäkylien palvelut virka-ajan ulkopuolella. Tähän kaivattiin vinkkejä optimoinnista. Lisäksi mainittiin, että skenaarioiden avulla voidaan kokeilla, miltä näyttää jos aina ei lähdetä ja tulla samasta työpisteestä.

Seuraava skenaariotyöskentelyn työpaja pidetään tiistaina 17.1.2012 klo 12-16 Lieksan kaupungin kulttuurikeskuksessa kokoushuone Simpauttajassa.

 (Työpajatunnelmia välitti Katja Isoaho)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti