9.10.2012

ISAT-yhteistyö – opiskelijat ja opettajat mukana hanketyössä


Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun sosionomi-opiskelijoiden ja Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen yksikön hoitotyön opiskelijoiden opiskelijayhteistyönä järjestettiin 17.-18.9.2012 yhteiset oppimisen päivät Lieksassa. Opiskelijoiden työskentely oli osa VASKE-hanketta ja hankkeen loppuarviointia, ja sen tarkoituksena oli kerätä tietoa Lieksan kotihoidon työntekijöiden työnkuvasta ja kehittämistyön kokemuksista hankkeessa. Yhteisen työskentelyn lähtökohtana oli myös havainnoida kotihoitotyön arkea ja sen kehittämisen kohteita.

Opiskelijayhteistyön suunnitteluprosessissa olivat hankkeesta mukana Katja Isoaho ja Markku Viita sekä Lieksan kotihoidosta Suvi Vepsäläinen ja Eija Oinonen. Oppilaitosten edustajina prosessissa olivat hoitotyön lehtori Merja Jokelainen ja kuusi sairaanhoitajaopiskelijaa Savonia-ammattikorkeakoulusta Iisalmesta ja sekä opettaja Miia Pasanen ja neljä sosionomiopiskelijaa Joensuusta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta.  Käytännössä yhteistyö käynnistettiin opintojaksoihin liittyvillä suunnittelupalavereilla opettajien ja hankehenkilöstön kanssa sekä osana hankkeen projektiryhmän toimintaa. Monet käytännön pienet kuin suuretkin asiat vaativat selvitystä, kuten kyydit ja tilat. Lisäksi oma sävynsä toteutukseen toi sekä opettajien että kotihoidon arjen muutokset, esimerkiksi sairaslomat ja opettajien lomautusjakso Pohjois-Karjalassa.

Opiskelijoiden kanssa kehittämistyötä avattiin opintojaksojen aikana perehdytysmateriaalien, alustusten ja keskustelujen avulla. Yhteistyö konkretisoitui, kun opiskelijat kohtasivat Lieksan Kotiseututalolla. Yhteiseen tekemiseen oli varattu kaksi päivää, joista ensimmäisen päivän painopiste oli opiskelijoiden ryhmäytymisessä, perehdyttämisessä ja tiedonkeruun toteutuksen syventämisessä. Kotihoidon ja VASKE -hankkeen alustusten jälkeen opiskelijat yhdessä konkretisoivat seuraavan päivän kotihoidon työntekijöiden havainnointien ja haastattelujen käytännön toteutusta. Keskustelujen, neuvottelujen ja opiskelijoiden hyvien kysymysten sekä projektipäällikön tarkennusten kautta luotiin yhteinen näkemys seuraavaan toimintapäivään.

Seuraavana päivänä kotihoidon työntekijät ottivat tiedonkerääjät mukaansa kotikäynneille. Päivän päättyessä suunnattiin kotikaupunkeja kohti purkamaan päivän tuotoksia, joista ei kuitenkaan kaikkea päivien aikaan koettua ja toimittua pysty löytämään. Vaikka kokemuksia tullaan edelleen jakamaan yhdessä opiskelijoiden ja kotihoidon työntekijöiden kanssa, osa kokemuksista jää, kuten pitääkin, vain samassa autossa istuneille. Ns. virallinen ohjelman lisäksi yhtä tärkeää oli myös ns. epäviralliset keskustelut: opettajien ohjelman hiomiset keittiön lieden äärellä, opettajien ja opiskelijoiden istahdukset pihatuoleissa ja ennen kaikkea opiskelijoiden keskinäinen puheenporina. Yhteisen ymmärryksen luomisessa ei laskettu aikaa eikä mitattu matkoja, vaan käännettiin käsitteitä sekä luotettiin prosessiin.

 Kirjoittajat: Miia Pasanen ja Merja Jokelainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti